Jaap Groeneweg

Het werk van Jaap

Jaap (1985) werkte zes jaar bij de gemeente Korendijk en de laatste vier jaar als programmamanager bij het Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard (SOHW). Jaap gaat nu aan de slag voor de nieuwe gemeente Hoeksche Waard.

Nieuwe Omgevingswet

Jaap: “In 2021 wordt een nieuwe wet ingevoerd, de Omgevingswet, en wij bereiden ons daarop voor. De wet moet voor minder bureaucratie zorgen rond alles wat gebouwd wordt. Een voorbeeld: straks hoor je binnen acht weken of je op plek A een huis kunt laten bouwen. We gaan ook veel eerder om de tafel zitten met bewoners  om te praten over hun plannen, overleg vooraf is veel prettiger dan een ‘nee’ achteraf.”

Aantrekkelijk voor jonge gezinnen

“In onze nieuwe gemeente spelen vele grote thema’s. Neem de bereikbaarheid. Gaan we de A29 verbreden? Gaan we de A4 Zuid aanleggen tussen de knoppunten Benelux en Klaaswaal? Krijgen we met snelle busverbindingen mensen uit de auto? Hoe blijven we aantrekkelijk voor jonge gezinnen, we vergrijzen op dit moment en we hechten aan een evenwichtige bevolkingssamenstelling. Wat is een geschikte plaats voor nieuwe woonwijken? Waarschijnlijk de noordrand van de gemeente, dan zit je in een half uur in Rotterdam. Het zijn grote beslissingen, die we natuurlijk niet alleen nemen. Maar de provincie en het Rijk luisteren eerder naar een grote gemeente met een kraakheldere stem en slagkracht. “